lt
2019-05-13 į sąrašą

2019 m. Muziejų naktis Kaune ir pasaulyje – gegužės 18 d.

Ką naujo šiemet Muziejų nakties proga siūlo Kauno muziejai, kurių programas vienija tema „Muziejai kaip kultūros ašys: tradicijos ateitis“?

Tarptautinė muziejų taryba (ICOM) kasmet gegužę kviečia švęsti Tarptautinę muziejų dieną. Nuo 2005 m. organizuojamoje „seseriškoje“ akcijoje „Muziejų naktis“ dalyvauja ir Lietuva. Akcijos tikslas – pritraukti į muziejus neįprastu laiku – naktį ar vakare – ir pakviesti į jų ekspozicijas pažiūrėti nauju žvilgsniu. Muziejų nakties iniciatyvos apima 145 valstybes ir 35 000 muziejų! Ne išimtis ir Lietuva – kasmet vis drąsiau ir išradingiau mūsų muziejininkai kviečia vieną ilgą gegužės šeštadienį praleisti pas juos svečiuose, lankant nemokamus renginius – koncertus, spektaklius, edukacijas, ekskursijas, kino seansus, žaidimus ir kt. Taigi ką naujo šiemet Muziejų nakties proga siūlo Kauno muziejai, kurių programas vienija tema „Muziejai kaip kultūros ašys: tradicijos ateitis“?

59368434_2318341774852692_3772737742828470272_o

Kauno miesto muziejus

Gegužės 18 d. muziejaus Rotušės skyrius (Rotušės a. 15), Pilies skyrius (Pilies g. 17), Tautinės muzikos skyrius (L. Zamenhofo g. 12) ir M. ir K. Petrauskų skyrius (K. Petrausko g. 31) lankytojų lauks nuo 12 iki 24 val.

Nuo 12 ir 16 val. Rotušės skyriuje vyks muziejaus ir „200m2“ rengiamos architektūrinės edukacinės dirbtuvės „Miesto architektai“. Jų metu galėsite susipažinti su žymiausiais tarpukario Kauno architektų darbais, kūrybos bruožais, išmoksite atpažinti išskirtines detales jų projektuotuose pastatuose.  Būtina išankstinė dalyvių registracija el. paštu: kasa@kaunomuziejus.lt.

18 val. – parodos „Kauno (ne)laikinumai“, skirtos Laikinosios sostinės metams pažymėti, atidarymas. Parodoje retrospekyviai pristatomas 1919–1940 m. Kaunas. Po I pasaulinio karo Vilnių užėmus bolševikams, o vėliau lenkams, Kaunas nuo 1919 m. sausio tapo laikinąja Lietuvos sostine. Šioje parodoje žvelgsime ne tik į praeitį, bet ir į dabartį, analizuodami, kurie Laikinosios sostinės laikotarpio ženklai yra tapę neatskiriama Kauno tapatybės dalimi.

Rotušės skyriuje į seniausius laikus jus nukels muziejaus rūsiuose esanti istorinė ekspozicija, į Laikinosios sostinės laikmetį persikelsite aplankydami burmistro J. Vileišio kabinetą bei apžiūrėdami naujausią parodą „Kauno (ne)laikinumai“, sovietmečio Kauną galėsite pajusti apžiūrėdami keramikos ir fotografijų parodas, o šių laikų miestą turėsite galimybę išvysti pro Rotušės bokšto langus.

Pilies skyriuje galėsite sutikti požemiuose gyvenantį interaktyvų vaiduoklį, sulošti vieną kitą kvirkato partiją bei apžiūrėti išskirtinę parodą: „Vytis – Lietuvos ir lietuvių. Išeivijos indėlis kuriant modernios valstybės simbolius“.

Tautinės muzikos skyriuje pasiruoškite muzikuoti – interaktyvioje ekspozicijoje galėsite išbandyti visus muzikos instrumentus, su draugais padainuoti sutartinių karaoke ar net pamėginti pabūti didžėjais, pasitelkiant pagalbon unikalų interaktyvų žaidimą  „DJ Folk”. Ir būtinai apžiūrėkite naujausią skyriaus parodą apie postfolkloro festivalius „Klegesiai, žaibai, naktibaldos ir juodaragiai“.

M. ir K. Petrauskų skyriaus kiemelyje veiks muzikinė tarpukario fotoateljė, o M. ir K. Petrauskų namuose laukiantys muziejininkai pakvies apžiūrėti memorialinį K. Petrausko butą, interaktyvią ekspoziciją „Valstybės teatras. Tautą burianti muzika“, edukacinę klasę su visais jai priklausančiais atributais bei joje esančią parodą „Lietuviškos operos ir jų kūrėjai. Nuo „Birutės“ iki „Dryžuotos operos“, o pailsėti galėsite neformalioje skyriaus „X erdvėje“.

2018 m. Muziejų naktis. Tautinės muzikos skyrius. Mildos Gineikaitės nuotr. 2018 m. Muziejų naktis. Tautinės muzikos skyrius. Mildos Gineikaitės nuotr.2018 m. Muziejų naktis. Kauno pilis. Mildos Gineikaitės nuotr. 2018 m. Muziejų naktis. Kauno pilis. Mildos Gineikaitės nuotr.

Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus

Šiemet muziejininkai kviečia į visai šeimai skirtą 8 MKČ muziejus ir galerijas vienijančią akciją „Kultūrinis labirintas: 1 naktis – 8 parodos“. Akcijos #1naktis8parodos metu keliaudami temstančio miesto labirintais – parkais, kiemais, laiptais, naujai atrasite ir pažinsite Kauną, neeilines čia gyvenusias asmenybes, o kiekviename iš muziejų bei galerijų rasite tik šiai nakčiai į dienos šviesą ištrauktų ypatingų eksponatų, istorijų ir paslapčių, kurias saugo seniausias dailės muziejus Lietuvoje.  Norite keliauti šiuo maršrutu? Atsiųskite į savo išmanųjį įrenginį ar atsispausdinkite renginio programą su žemėlapiu. Specialusis, tik šiai nakčiai skirtas, maršrutas programoje pažymėtas renginio simboliu ir grotažyme #1naktis8parodos.

Apkeliautuose muziejuose ir galerijose jūsų lauks ne tik parodos ir ekspozicijos, bet ir daugybė renginių, spektaklių, koncertų bei kūrybinių užsiėmimų vaikams. Projekte dalyvauja šie muziejai ir galerijos: M. K. Čiurlionio dailės muziejus (11–24 val.); M. Žilinsko dailės galerija (11–24 val.); Paveikslų galerija (11–24 val.); Velnių muziejus, A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejus (11–24 val.); J. Zikaro memorialinis muziejus (11–20 val.); L. Truikio ir M. Rakauskaitės memorialinis muziejus (11–20 val.); Istorinė LR Prezidentūra (11–24 val.); A. ir P. Galaunių namai (11–20 val.).

2018 m. Muziejų naktis M. Žilinsko daillės galerijoje. ČDM nuotr. 2018 m. Muziejų naktis M. Žilinsko daillės galerijoje. ČDM nuotr.

2018 m. Muziejų naktis Zikaro namuose. ČDM nuotr. 2018 m. Muziejų naktis Zikaro namuose. ČDM nuotr.

2018 m. Muziejų naktis M. Žilinsko daillės galerijoje. ČDM nuotr. 2018 m. Muziejų naktis M. Žilinsko daillės galerijoje. ČDM nuotr.

Istorinė LR prezidentūra Kaune

„Kas tas prezidentas?“, – Muziejų nakties proga itin savalaikiškai klausia vieno užimčiausių ČMD padalinių darbuotojai. Kaip jau supratote, Tarptautinę muziejų dieną ir Muziejų naktį Istorinės Lietuvos Respublikos prezidentūros dėmesio centre – Lietuvos Respublikos Prezidentas. Tarp dviejų tikėtinų dabartinio Lietuvos prezidento rinkimų turų muziejus kviečia atidžiau pažvelgti į tarpukario prezidentus, jų veiklą, vertybines nuostatas, prezidento institucijos formavimąsi ir kaitą, santykį su visuomene ir kitomis valstybės institucijomis. Prieš 100 metų Lietuvos gyventojai pirmą sykį išgirdo žodį „prezidentas“, kuris buvo naujas ir nelabai suprantamas visuomenei, pripratusiai prie caro ar kaizerio valdymo. Šiandien tai visiems įprastas žodis, bet ar tikrai žinome, ką gali ir ko negali prezidentas, kokios jo funkcijos.

Gegužės 18-ąją Istorinė Prezidentūra siūlo net keturis būdus susipažinti su tarpukario Prezidentais ir Prezidento institucija. Pirmasis būdas – pakeliauti po Kauną prezidentiniu maršrutu ir susipažinti su miesto kultūros paveldu, susijusiu su tarpukario prezidentais. Šiuo maršrutu savarankiškai galima keliauti bet kada, bet norint gauti vertingą prizą, tai reikia padaryti būtent gegužės 18-ąją tarp 9 val. ir 21 val. Prieš pradedant žaidimą, būtina atidžiai susipažinti su žaidimo taisyklėmis.

Antrasis būdas – dalyvauti Istorinės Prezidentūros pažintiniame žaidime „Kas tas Prezidentas?“, kuris vyks muziejaus teritorijoje nuo 17 iki 22 val. Žaidimo sekretoriate gavę užduočių lapą žaidėjai turės atlikti įvairias užduotis, rasti atsakymus, išspręsti galvosūkius. Atsakymus galima bus rasti sodelyje veikiančioje fotografijų parodoje „Kas tas Prezidentas? Lietuvos Prezidentai ir Prezidento institucija 1919–1940 metais“, muziejaus ekspozicijose ir žinoma, visagaliame internete.

Trečiasis būdas – naktinėtojai kviečiami 22 val. užsukti į muziejų ir pasiklausyti naktinių pasakojimų apie Istorinius Prezidento rūmus ir juose nutikusius dalykus. Į renginį registruotis nereikia, tačiau primename, kad Prezidento rūmų Audiencijų salė ne guminė, tad ir vietų skaičius joje ribotas.

Ir ketvirtasis būdas – tiesiog ramiai apžiūrėti naują lauko fotografijų parodą „Kas tas Prezidentas? Lietuvos Prezidentai ir Prezidento institucija 1919–1940 metais“, pagulėti sodelyje ant žolės po senaisiais kaštonais, pasiklausyti gatvės muzikos, užeiti į istorinius Prezidento rūmus, apžiūrėti ten veikiančias parodas ir ekspozicijas, išbandyti visas edukacines veiklas, o tada galbūt užsukti į kurią nors Vilniaus g. esančią kavinukę, nusipirkti kavos ir vėl grįžti ant Istorinės Prezidentūros žolės sodelyje.

Vytauto Didžiojo karo muziejus

Vytauto Didžiojo karo muziejus kviečia įsijungti į Muziejų nakties renginių sūkurį ir magišką naktį praleisti drauge. Pradžia – 20 valandą. Muziejuje tą naktį lankytojų laukia pilnas išbandymų savanorio kelias, kurį dar prieš 100 metų įveikdavo patys drąsiausi, stebuklų kupinas iliuzionisto pasirodymas ir pirmą kartą organizuojamas pasivaikščiojimas muziejuje visiškoje tamsoje.

2018 m. Muziejų naktis Vytauto Didžiojo karo muziejuje. Muziejaus nuotr. 2018 m. Muziejų naktis Vytauto Didžiojo karo muziejuje. Muziejaus nuotr.
2018 m. Muziejų naktis Vytauto Didžiojo karo muziejuje. Muziejaus nuotr. 2018 m. Muziejų naktis Vytauto Didžiojo karo muziejuje. Muziejaus nuotr.
2018 m. Muziejų naktis Vytauto Didžiojo karo muziejuje. Muziejaus nuotr. 2018 m. Muziejų naktis Vytauto Didžiojo karo muziejuje. Muziejaus nuotr.

Maironio lietuvių literatūros muziejus

Šeštadienį šio  muziejaus durys atsivers plačiau, o į eksponatus kviesime pažvelgti kitaip! Tik šią nepaprastą dieną, nuo ryto iki pat vidurnakčio, visos muziejaus erdvės atgis, o lankytojų lauks nemokami renginiai: teminės ekskursijos, edukacinės parodos, spektakliai, interaktyvios veiklos muziejaus sodelyje ir gotikiniuose rūsiuose.

Nuo pat devintos ryto – nemokamas muziejaus ir jo padalinių lankymas (S. Nėries, B. ir V. Sruogų, J. Grušo, J. Tumo-Vaižganto memorialiniai muziejai bei Vaikų literatūros muziejus)

Šiemet Maironio lietuvių literatūros muziejus kviečia į tradicija tapusį renginį „Naktį sodas neužmiega…“. Vyks ekskursijos Maironio bute, VDU studentų kūrybinės grupės „Declamationes“ publicistinis spektaklis „Romantikai“, bus įrengta jutiminė instaliacija, sode vyks įvairios pramoginės veiklos, apsuptos gitaros garsų (gros Tadas Petkevičius-Grajauskas), Maironio sode: asmenukių sienelė, mažųjų kampelis, literatūrinis LOTO, akcija „Nuspalvink rašytoją“…

2018 m. Muziejų naktis Maironio sode. MLLM nuotr. 2018 m. Muziejų naktis Maironio sode. MLLM nuotr.
2018 m. Muziejų naktis Maironio bute. MLLM nuotr. 2018 m. Muziejų naktis Maironio bute. MLLM nuotr.

Lietuvos aviacijos muziejus 

Jei leis oro salygos, Muziejų naktis šiame muziejuje prasidės tikros ANBO eskadrilės su ANBO II orlaivio replikos pasitikimu. Žymusis Antano Gustaičio suprojektuotas orlaivis ANBO II buvo atkurtas remiantis Lietuvos aviacijos muziejaus ekspertų konsultacijomis ir dokumentais. Vėliau – Lietuvos karo aviacijos šimtmečiui skirta ekskursija po Kauno aerodromą „Grįžimas prie Lietuvos aviacijos ištakų“. Ekskursiją ves aviacijos istorikas Eugenijus Raubickas. Tuomet saulėlydis su vaizdu į ANBO II ir kitus orlaivius, muziejaus ekspozicijos lankymas, fotosesijos, kava, spurgytės, skrydžiai imitatoriais... Ir koncertas „Stygos ir sparnai“. Muzikinė grupė „Sunny“ kanklėmis atliks įvairių žanrų muziką, nuo baroko iki pop roko. Sutemus – naujojo LAM vadovo Mindaugo Kavaliausko prisistatymas, jo kūrybinių fotografijų projekto „travel'AIR“ ir „A-spot“ projekcijos ekrane.

60623918 472775793467534 168683075318841344 n

Grupė „Sunny“. LAM nuotr.

Kauno IX forto muziejus

Kauno IX forto muziejus lankytojus patirti „šviesos nebuvimą“. Renginys vyks nuo 22 valandos iki vidurnakčio. Renginio metu IX forto gynybinėje sienoje (požemiuose) lankytojai turės galimybę tamsoje išbandyti savo pojūčius ir emocijas. Šviesos nebuvimas – tamsa – IX forte tarsi alegorija apie pasaulinius karus, tamsią, neramią praeitį. Tačiau tamsa nėra tik juoda, nyki ar slegianti. Girdėjimas, lytėjimas ir kvapai suteikia tamsai savotiškų spalvų. Tamsa ir apribotas matymas gali suteikti daugiau empatijos, padėti pajausti, aktyvuoti gynybinius instinktus.

Tikru iššūkiu lankytojams turėtų tapti orientavimasis IX forto gynybinėje sienoje tamsoje. Kiekvienas lankytojas įgis savo patirtį, konstruos savo asmeninę istoriją. Muziejininkai sieks užfiksuoti dalyvių jausmus ir emocijas „PRIEŠ TAMSĄ“ ir „PO TAMSOS“.

2017 m. Muziejų naktis. Kauno IX forto muziejaus nuotr. 2017 m. Muziejų naktis. Kauno IX forto muziejaus nuotr.
2017 m. Muziejų naktis. Kauno IX forto muziejaus nuotr. 2017 m. Muziejų naktis. Kauno IX forto muziejaus nuotr.

Lietuvos švietimo istorijos muziejus 

16–22 val.  vyks „Kaunapolio“ žaidimų sesijos (2–6 asmenys, būtina išankstinė registracija telefonu 8 650 41 018), 16–18 val. – edukacinių erdvių lankymas visai šeimai. Galėsite susipažinti su Montessori mokymo metodika, išbandyti įvairiausias komunikacijos priemones nuo žąsies plunksnos iki Brailio rašto rašomosios mašinėlės bei pasitikrinti savo žinias interaktyviose erdvėse.

20–21 val. – trumpametražio filmo „Svečiuose pas Dievą“ (rež. Laura Tamošiūnaitė- Šakalienė) peržiūra atviroje erdvėje. Filmo peržiūra vyks Lietuvos švietimo istorijos muziejaus kiemelyje, o esant blogam orui įsikursite muziejaus salėje.

2017 m. Muziejų naktis. Tado Laužiko nuotr. 2017 m. Muziejų naktis. Tado Laužiko nuotr.
2017 m. Muziejų naktis. Tado Laužiko nuotr. 2017 m. Muziejų naktis. Tado Laužiko nuotr.
2017 m. Muziejų naktis. Tado Laužiko nuotr. 2017 m. Muziejų naktis. Tado Laužiko nuotr.

Lietuvos sporto muziejus 

Nuo 17 iki 22 val. muziejuje bus galima susipažinti su visomis čia veikiančiomis ekspozicijomis: pagrindine muziejaus sale, kurioje eksponuojami įvairių sporto šakų įrankiai, trofėjai, sportininkų prizai, apdovanojimai ir daugelis kitų eksponatų, Jadvygos ir Jono Ramanauskų Lietuvos cirko istorijos, bokso legendos Algirdo Šociko bokso, Lietuvos olimpiečių laimėjimų Olimpinėse žaidynėse –  nuo 1924 m. iki šių dienų. Muziejaus kiemelyje bus galima pamėtyti kamuolį žaidžiant Trikrepšį,  paspardyti kamuolį futbolo lauke. Muziejaus edukacinėje klasėje bus demonstruojami videofilmai apie Lietuvos sportinį gyvenimą.

Kauno istorinės technikos muziejus

Šis muziejus savo Muziejų nakties programoje pridėjo žodį „Pabaiga“ – gali būti, kad tai viena paskutinių galimybių apsilankyti šioje erdvėje. Nuo 18.00 iki 02.00 val. čia vyks edukacinė mokomoji programa, video bei foto medžiagos demonstravimas, gidas, bendravimas. Veiks dailininko Valdo Žemaičio istorinių automobilių paroda. Jūsų lauks istoriniai paišybos eksponatai.

18.00, 18.30, 19.00, 19.30, 20.00, 20.30 – vaikų vėžinimas istorine technika Muziejaus kieme.
19.00, 20.00, 21.00, 22.00, 23.00 val. – senoviniais autobusais pažinsite naktinį Kauną.
21.00 val. 22.00 val., 23.00 val. – senoviniais sunkvežimiais pažinsite naktinį Kauną (programa tik suaugusiesiems).
00.00 val. – muziejaus eksponatų išvyka į naktinio Kauno gatves.

„Retromobile“ nuotr. „Retromobile“ nuotr.

Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejus 

2019 m. liepos 15 d. muziejus minės savo veiklos  100-metį, tad Muziejų naktis – puiki  proga pradėti švęsti. Čia užsukite, jei norite ne tik aplankyti muziejaus ekspoziciją nemokamai, bet ir savo akimis pamatyti seniausius muziejaus eksponatus bei išgirsti šimtametę muziejaus istoriją, sužinoti apie eksponatų patekimo į muziejų kelius bei senoviškuosius eksponatų gamybos metodus, išvysti senovinius preparavimui naudotus įrankius, dalyvauti muziejaus edukaciniuose užsiėmimuose – iki pat vidurnakčio.

V. Bručienės nuotr. V. Bručienės nuotr.

LSMU Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejus

Muziejaus siekia skatinti tradicinės dvasinės ir materialinės kultūros prieinamumą, pažinimą ir tęstinumą bei supažindinti lankytojus su tradicinės kultūros įvairove, jos pritaikymo ir interpretacijos galimybėmis, burti žmonių, besidominančių etnine kultūra, bendruomenę.

Muziejaus nakties proga, 18.00, 19.00 ir 20.00 val., rengiamos ekskursijos „Arbatos lietuviškose tradicijose ir vaistininkystėje“ (vienoje grupėje –  25 asmenis) ir „Nakties arbatos“ degustacija muziejaus kiemelyje. Į ekskursijas reikia iš anksto užsiregistruoti. Registracija).

Farmacijos istorijos lobiai. Muziejaus nuotr. Farmacijos istorijos lobiai. Muziejaus nuotr.

A. Kleišmanto brangakmenių muziejus

Sako, kad nakties sutemose mineralai tampa dar paslaptingesni ir gražesni. Apsilankę šiame muziejuje pamatysite įspūdingo dydžio Brazilijos ametistą; „laukinius“ deimantus; pramonėje ir juvelyrikoje naudojamus brangakmenius; gamtos kurtus paveikslus; ir dar daug kitų gamtos ir žmogaus sukurtų eksponatų.

Muziejaus nuotr.

Daugiau informacijos ir daugiau muziejų visoje Lietuvoje: www.muziejunaktis.lt

Uždaryti

Pažiūrėkite ką gausite! Šios savaitės naujienlaiškis