lt
2021-02-01 į sąrašą

2022-aisiais – išskirtinio filmo apie Kauno modernizmą premjera

Ypatingą, juodai baltą, nebylų animacinį pasakojimą kartu šimtais kauniečių bei Kauno rajono gyventojų, bei visa meno ir kultūros bei kūrėjų bendruomene, kuria žinoma menininkė ir režisierė iš Airijos Aideen Barry.

Vos vieneri metai – tiek laiko lieka, kol 2022-aisiais Kaunas taps Europos kultūros sostine. Tiek laiko lieka, kol iš užmaršties pašauktos miesto istorijos į žiūrovus prabils animaciniame filme „Klostės“ (angl. Folds), kurį įkvėpė Kauno modernizmo architektūra. Ypatingą, juodai baltą, nebylų animacinį pasakojimą kartu šimtais kauniečių bei Kauno rajono gyventojų, bei visa meno ir kultūros bei kūrėjų bendruomene, kuria žinoma menininkė ir režisierė iš Airijos Aideen Barry.

Klostės – laiko metafora, kuris klostosi ir lankstosi tarsi audeklas, kaip istorijos pasikartoja ar sukasi ratu. Kauno tarpukario modernizmo architektūroje besikartojantys elementai taip pat gali būti vadinami klostėmis. Neatsitiktinai klostės apibūdina ir šios meninės istorijos kūrybinį procesą – filmas kuriamas sustabdyto kadro animacijos (angl. Stop motion) būdu, o jo dėka iš tūkstančių nuotraukų konstruojamas video meno darbas yra ne statiškas, o judantis ir gyvybingas: tarsi gudriai sukonstruotas origami ar knyga su iššokančiais paveikslėliais, istorijos lankstosi tarp istorijų, pastatai tarp pastatų, o filmo aktoriai ir šokėjai šį lankstymąsi perteikia savo vaidyba ir kūno judesiais.

Pasak režisierės, tam, kad sustabdyto kadro animacija kvėpuotų gyvybe, reikia daug ir kuopščių pastangų: be maždaug 500 į procesą įsitraukusių šimtų miesto ir rajono gyventojų, vaikų, įvairių menininkų profesionalų, sukurti šį klostėmis besilankstantį meno kūrinį ir kinematografinę poemą būtų neįmanoma. Nepaisant netikėtai užklupusios pandemijos, kūrybinis procesas nesustojo – visi suplanuoti animacijos, žaliojo ekrano technikos, dekoracijų gamybos, literatūrinių intrpretacijų užsiėmimai įvyko, o prie šios menininės istorijos prisijungę kūrybinio eksperimento bendradarbiai nuveikė milžinišką darbą ir ekrane, ir už jo.

„Nors projektas dar nesibaigė, jis tikrai įsimins ilgam, tai – man tokia pirma patirtis. Šis filmas – tai puikus pavyzdys, kaip galime būti kūrybiškais nežinomybės pilnais laikais, ir kaip kūrybiškumas gali jungti ir budinti žmones neramumų metais. Iššūkiai Kauno gyventojams nėra naujiena, tad kaip ir anksčiau, jų gyvenimai tęsiasi. Mūsų kuriamas filmas ir yra apie tai: apie pastangas kurti gražų ir pilietišką miestą. Jis apie pasaulietišką miestą, kurį sudaro įvairios kultūros, tarptautinės patirtys, unikalios miesto architektūros betone įsitvirtinę skirtingų tautų pasakojimai“, – apie Kauno architektūrai įprasminti skirto kūrinio idėją pasakoja jo režisierė A. Barry.

Folds Kaunas modernismFolds Backstage 2Folds Backstage 1

Film Folds

M. Plepio nuotr.

Garso takelis šiai istorijai – taip pat neįprastas. Kompozitoriai Patris Židelevičius ir Arūnas Periokas bei garso efektų autorė Dominyka Adomaitytė, kurdami filmui, taip pat žaidžia su besilankstančiais garsais, kurie persidengia vienas su kitu ir sukuria turtingus garsinius labirintus, praturtinančius „Klostes“.

Filmą inicijuoja ir pristato „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022”, jį numatoma užbaigti šių metų žiemą, o premjerą surengti 2022-aisiais. „Klostes“ ketinama pristatyti ir tarptautiniuose kino festivaliuose.

Karščiausias filmo naujienas sekite specialiame filmo tinklapyje www.klostes.com ir filmo Instagram paskyroje.

„Kaunas 2022“ inf.

 

Uždaryti

Pažiūrėkite ką gausite! Šios savaitės naujienlaiškis