lt
2019-10-08 į sąrašą

2020-uosius paskelbė Čiunės Sugiharos metais

Projekto iniciatoriai akcentuoja Č. Sugiharos atminimo puoselėjimo reikšmę plečiant ryšius su Japonija.

Seimas 2020-uosius paskelbė Čiunės Sugiharos metais. Šį sprendimą parlamentas priėmė atsižvelgdamas į tai, kad 2020 metais bus minimos Japonijos konsulo Č. Sugiharos, išdavusio Japonijos tranzitines vizas žydų tautybės žmonėms ir taip išgelbėjusio daugiau kaip 6 000 žmonių gyvybių, veiklos Kaune (1939–1940 m.) 80-osios metinės. Kartu bus paminėtos ir Č. Sugiharos 120-osios gimimo metinės.

Už tai numatantį Seimo nutarimą (projektas Nr. XIIIP-3793(2) vieningai balsavo 57 Seimo nariai.

Seimo nutarime pabrėžiama Č. Sugiharos humaniško poelgio svarba šiandienos pasauliui, taip pat tai, kad 1985 metais Č. Sugiharai buvo suteiktas Pasaulio tautų teisuolio vardas, o Lietuvos ir Belgijos intelektualų ir verslininkų įkurta viešoji įstaiga „Sugiharos fondas – diplomatai už gyvybę“ skatina menininkus kurti kūrinius jo atminimui įamžinti.

Priimtame dokumente akcentuojama Č. Sugiharos atminimo puoselėjimo reikšmę plečiant tarpvalstybinius, ekonominius, kultūrinius ir švietimo ryšius su Japonija, kurią Lietuva laiko savo strategine partnere Azijos regione.

PN 009

Buvusioje Japonijos ambasadoje Žaliakalnyje veikia Sugiharos namai-muziejus. Kasmet čia apsilanko tūkstančiai svečių iš Japonijos, Izraelio ir kitų šalių. A. Aleksandravičiaus nuotr.


Seimo Informacijos ir komunikacijos departamento inf.

Uždaryti

Pažiūrėkite ką gausite! Šios savaitės naujienlaiškis